Marsvin (ett skolarbete jag väljer att publicera)

 

Marsvin är 20-134 cm långa och saknar svans. De har kraftig kropp, stort huvud med stora ögon och små öron samt korta ben med fyra tår på framfötterna och tre på bakfötterna.  Marsvin blir 4-8 år, dem räknas till familjen gnagare. De äter växter och grönsaker. När marsvin bor hos en familj äter den inte bara växter, utan den är pellets och jag tror att dem flesta marsvin får lite godare pellets ibland. Dem bor i små grupper som bosätter sig i hålor i marken. Marsvin fördes till Europa på 1500-talet och har använts som försöksdjur sedan mitten av 1800-talet. Under senare tid har marsvin blivit populär som sällskapsdjur. När marsvin bor hos en familj äter den inte bara växter, utan den är pellets och jag tror att dem flesta marsvin får lite godare pellets ibland.

 

 

Korthåriga raser

Self betyder att marsvinet har endast en färg, exempelvis svart.


Nonself betyder att marsvinet inte är enfärgat. Det kan antingen vara i en speciell teckning eller i flera olika färger.

 

Crested är släthårig och har en virvel (engelska: crest) i pannan. Det mest rastypiska för crested är virveln, som ska vara placerad mellan öronen och ögonen, vara rund och djup med ett fint centrerat centrum. Det finns två olika sorters crested, English Crested som är helt enfärgad och godkänd i alla godkända färger samt American Crested som ska ha en avvikande färg på cresten (oftast vit)

 

American Crested kan ha enfärgad kropp i någon av de godkända färgerna eller vara tecknad i någon av de godkända teckningarna.

Satin har tunna, ihåliga hårstrån som gör att pälsen glänser. De är godkända i alla

godkända färger och teckningar.

 

Satincrested har samma sorts päls som en satin men med en virvel i pannan som en crested. Är godkänd i samma färger och teckningar som English och American crested.

 

 

Långhåriga raser

Lunkarya har vågig sträv päls. Pälsen växer hela livet. Det är en ras som har sitt ursprung i Sverige. De kända generna hos marsvin som ger lockig päls är recessiva men det visade sig att det bara blev lockiga ungar i den här kullen och fler parningar gjordes med honom visade det sig att samtliga avkommor (och senare även deras avkommor) blev lockiga, med andra ord hade ett dominant strävhårsanlag upptäckts bland marsvin.

 

Peruan är långhårig, och därför är också pälsen det viktigaste hos en Peruan. För att ge en Peruan det så typiskt mäktiga och “runda” uttrycket är en fyllig lugg och kroppsformen av stor betydelse. En lång, jämn och tät päls av utmärkt kvalitet är det mest rastypiska hos en Peruan. En peruan ska ha två virvlar på rumpan som gör att pälsen växer framåt och ger dom lugg. Det finns även alpaca, den ser ut som en peruan men har lockig (recessiv) päls i stället för rak.


Sheltie har lång, slät päls som växer bakåt. Pälsen på huvudet är kortare, och marsvinet har inga virvlar. Pälsen det viktigaste i bedömningen av en sheltie på utställning. En lång, jämn och tät päls är det mest typiska hos denna marsvinsras. Vackert huvud och kroppsform är också av stor betydelse för en shelties typiska utseende. En texel ser ut som en sheltie fast har lockig päls istället (samma anlag som ger alpacan dess lockiga päls).

 

Coronet har en lång och rak päls som växer bakåt. Till skillnad från sheltien har coroneten en virvel (crest/coronet)mitt på huvudet, placerad mitt emellan ögonen och öronen och ser ut som cresten hos en Crested. Coronetens namn kommer från engelskans coronet vilket betyder liten krona.

 

Satinsheltie ska se ut som en vanlig Sheltie fast deras päls ska vara av samma glansiga typ som hos en satin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback